top of page

20230609 庭刊 | 聽障青年襲警案|「無啦啦坐咗7個星期,就係因為聽漏一隻字」 「龍耳」創辦人指羅鎮傑案後 聾人司法程序有改善 籲增加庭審錄影謄本保障公平審訊

// 聾人志願機構「龍耳」創辦人邵日贊旁聽時留意到,有警員對聽障人士和聾人理解不足,「你點樣去搜證令佢有公平審訊?⋯⋯(警員)以為佢講得到嘢,就係弱聽,弱聽就大聲啲同你講,呢啲係一般嘅誤解」。

邵日贊認為,平機會指引大大改善聾人應訊處境,因為法庭不時咬文嚼字,「一個小小嘅誤會同誤差,會令到事情有好唔同嘅結果⋯⋯(羅鎮傑)無啦啦坐咗7個星期,就係因為聽漏一隻字。」

不過,司法程序仍然有改善空間,邵指出,文字無法取代手語,現時聾人應訊,大多透過手語傳譯員與法庭溝通,惟法庭現不設錄影設備,各方事後無法監察傳譯質素,故此他認為,庭審錄影謄本對保障公平審訊,事關重要。//




61 次查看0 則留言

Comentários


bottom of page