「捐出耳朵一小時」大行動

Post Date: 十一月 11, 2016      Category: 最新消息/活動

「捐出耳朵一小時」大行動

各位龍耳會員、義工、友好:

「捐出耳朵一小時」大行動

thankyou

12月3日 係龍耳中心第一次賣旗日,籌務經費以支援家庭服務以及免費手語翻譯服務。大家有無諗過$200可以做到咩?可以係時裝店買一件衫、可以係快餐店吃2餐飯,可能就係咁多。

但有無諗過其實$200已經可以讓一個聾人家長了解子女在學校的學習情況?可以讓一位生病的聾人得到更準確的醫療服務? 由於聽覺障礙,聾人與健聽社會溝通往往需要使用手語翻譯員的支援。而每次支援的成本就是$200/小時。

所以,我地龍耳中心呼籲各位支持共融的朋友,動員身邊人,齊齊支持「捐出耳朵一小時」大行動,捐助$200,讓聾人可以得到免費手語翻譯服務,共建和諧共融社區。

有興趣參與,請填妥後頁表格(請以英文正階填寫),連同現金港幣$200捐款於2016年12月10日或之前一併交回龍耳(白田)中心行政組。

查詢:

龍耳 聾人及弱聽人士服務中心

地址:九龍石硤尾白田邨翠田樓地下1號室

電話:2777-0919

電郵:info@silence.org.hk

龍耳中心

2016年11月11日

下載表格(PDF) / 下載表格(圖片)

註:

*是次活動捐款額指定為港幣200元,捐款者可獲免稅收據。並由有關會員代為分發。

*請連同現金港幣$200捐款於2016年12月10日或之前一併交回龍耳(白田)中心行政組